2 Mayıs 2012 Çarşamba

Etkili ders çalışma teknikleri

KR Kariyer Rehberlik  


Öğrenmenin altın kuralları değişti!



Geleneksel öğretme yöntemleri ve eğitim uygulamalarının geçerliliğini kaybettiğini söyleyen eğitim uzmanı Prof. Dr. Barbara Prashnig'ten öneriler:



''Öğrencilerin masada ya da sırada dik bir şekilde oturduklarında daha iyi öğrendikleri düşünülüyordu oysa araştırmalar, pek çok kişinin resmi olmayan ortamlarda daha iyi öğrendiğini gösteriyor. Hemen hemen bütün sınıflarda tahta ya da plastik sıra ve sandalyeler bulunuyor. Bu stil, sürekli hareket etme ihtiyacı, rahatsızlık ve yorgunluğa neden olur. Sırada dik bir şekilde oturmak gençlerin öğrenmeye daha açık olmalarını sağlamaz. ABD'de liselerde yapılan bir araştırmada, lise öğrencilerinin yastık, divan ve yumuşak halılar üzerinde oturduklarında matematik ve İngilizce derslerinde daha başarılı oldukları görülmüştür.''







''SESLİ ORTAMLAR''



Prashnig, eskiden öğrencilerin yoğun aydınlatılmış ortamlarda daha iyi öğrendiklerinin düşünüldüğünü vurgulayarak, ''Oysa, araştırmalar pek çok öğrencinin loş ışıklı ortamlarda daha iyi öğrendiğini ve yoğun aydınlatılmış ortamların öğrencilerin kendisini huzursuz hissetmesine ve hiperaktif olmasına neden olduğunu gösteriyor'' dedi.
Öğrencilerin çok sessiz ortamlarda daha iyi öğrendikleri tezinin de çürütüldüğüne dikkati çeken Prashnig, ''Araştırmalar, pek çok öğrencinin müzikli ortamlarda çalıştıklarında daha iyi düşündüğünü ve hatırladığını göstermiştir'' diye konuştu. Prashnig, gürültülü ortamın yanı sıra çok sessiz ortam isteyen öğrencilerin de olduğunu, yaş büyüdükçe gürültü ihtiyacının azaldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
''Bir de öğrencilerin zor konuları daha uyanık oldukları sabah saatlerinde daha iyi öğrendikleri düşünülüyordu. Oysa, dünyada birçok okulda sabah saat 09.00 ile 10.00 arasında yeni bir şey öğretilmemekte, bunlar öğleden sonraki derslere bırakılmaktadır. Öğrenciler, öğrenirken hareketliliğe de ihtiyaç duyarlar. Bir kişinin uzun süre aynı pozisyonda bulunmasının rahatsızlık vermemesi mümkün değil. Bu nedenle ders arasında öğrenci, sağ eliyle sol ayağına, sol eliyle sağ ayağına vurarak hareket etmeli.''




"BIRAKIN YESİNLER"

Prashnig, yine pek çok öğrencinin bir şeyler öğrenirken atıştırmalarına, sakız çiğnemelerine, bir şeyler içmelerine izin verildiğinde daha iyi konsantre olduklarının araştırmalarla ortaya konulduğunu vurgulayarak, ''Bırakın yesinler, nasıl öğreniyorlarsa öyle davransınlar'' dedi.
Prashnig, okullarda öğrencilerin, öğrenme stillerini değerlendirir, öğretmenlerini sınıf içindeki farklılıklarla ilgili eğitir, aileleri ise çocuklarının doğru öğrenme ihtiyaçlarıyla ilgili bilgilendirirlerse daha az öğrenci hayal kırıklığına uğrar ve akademik alandaki başarısızlıkları azalır'' dedi.
Prashnig, yaptığı açıklamada, sınıf içi disiplin sorunları, okula karşı genel negatif yaklaşım ve öğrenme bozukluklarının öğrencilere uyumlu öğretme teknikleri yardımıyla giderilebileceğini belirtti. Yapılan araştırmaların, dünyadaki 10 popüler fakat eski inancın kesin doğruluğunu çürüttüğünü, doğru olduğu sanılan yanlış öğretme yönlendirmelerinin öğrenciyi başarısızlığa ittiğini vurgulayan Prashnig, şunları söyledi: Eğitim uzmanı Yeni Zelandalı Prof. Dr. Barbara Prashnig, geleneksel öğretme yöntemleri ve eğitim uygulamalarının geçerliliğini kaybettiğini, özellikle ailelerin doğru sandıkları yanlış tutumlarının başarı yerine başarısızlık getirdiğini bildirdi.

8 yorum:

  1. Etkili ders çalışma ben görmeyeli çok kolaylaşmış...
    Teknik meknik kalmamış, kafana göre çalış - yeter ki çalış olmuş

    YanıtlaSil
  2. ben üniversiteye gitmek istiyorum imam hatipi açıktan okuyorm acaba ne tür bir çalışmayla kendme verimli olabilirim

    YanıtlaSil
  3. lütfen en kısa zamanda yorumlarınız bekliyrm

    YanıtlaSil
  4. İlk yapmanız gereken lise diplomasını almak veya almaya yaklaşmak. Yani Açık Meslek Lisesi İ.Hatip alanında okuyorsanız: Yüzyüze derslerden yeterli krediyi (devamsızlık yapmadan) tamamlamak; teorik derslerden de 130 krediyi tamamlamak veya aynı yıl içerisinde mezun olabilecek kadar kredi toplamak. Sonrasında standart olarak her üniversite adayı gibi YGS ve LYS aşamalarına girmek. 2012 YGS'ye girdiniz mi? Mezun olmanız yakın mı? Açık Meslek Lisesinde kaçıncı döneminizi okuyorsunuz? Kaç krediniz var? Bu sorularımıza cevabınızı (krrehberlik@hotmail.com) adresine mesaj olarak gönderin size daha detaylı ve kesin bilgiler verebilelim. Adsız arkadaşımıza selam... Admin

    YanıtlaSil
  5. Verimli bir çalışmanın ilk şartı istikrarlı, yani sürekli çalışmaktır: Mermeri delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir. sözünü hatırlayalım. Yani yapmanız gereken dersleri belirleyin ve bu derslerin her birine haftada en az iki kere ve en az 1,5 saatlik çalışma yapın. Ağır ve önemli dersler için bu haftada 4-5 gün de olabilir.
    Çalışmaya öncelikle konu tekrarıyla başlayın. Yani öncelikle elinizdeki kaynaktan konuyu baştan sona okuyun. (İdeal olan bütün kitabı bir kaç hafta içerisinde baştan sona okumak; sonrasında konu konu yoğunlaşarak ve her konu çalışmasından sonra soru çözerek çalışmaktır.)
    Ama işin özü "eline kitabı alıp, öğrenmek amacıyla kafayı vererek çalışmaktır."

    YanıtlaSil
  6. İlginç bir paylaşım olmuş. Doğru sandığımız ne varsa çürütülmüş. Böyle güzel ve farklı bilgilerin devamını bekliyoruz. Sanalbilgic.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. chanie katılıyorum ayrıca öğrenciler dersi dinlediklerini sadece göstermek için farklı tepkiler vermiş olabilirler yani öğrenciler bilim adamlarından daha uyanık olabilir:)

    YanıtlaSil
  8. Etkili ders çalışma yöntmeleri deyince hep akla standart kurallar geliyor. Ama bu yazı etkili öğrenem ve verimli ders çalışmanın değişmez kurallara değil, kişinin tavrıan ve zihniyetine, alışkanlıklarına bağlı olduğunu gösterdiği için farklı ve yararlı.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla sesinizi duyurun!...